Zyra për informim

Departamenti për Marrëdhënie me Publikun

+381 (0) 38 227 221
akr.kosova@gmail.com

 

 • “Roli i gruas tani ka ardhur koha të nënvizohet më shumë se kurrë”

  Është mbajtur mbledhja e shtabit zgjedhor bashkë me Forumin e Gruas të AKR-së.

  Mobilizimi i të gjitha strukturave të grave në AKR po vazhdon me intenstitet të lartë.

  Shefi i shtabit zgjedhor Rrahim Pacolli kërkoi që tani më shumë se kurrë të vlerësohet roli i gruas në punësim e edukim.

  “Roli i gruas tani ka ardhur koha të nënvizohet më shumë se kurrë. Ne të gjithë në shoqëri jemi të barabartë. E programi i AKR-së e mundëson këtë më së miri, duke i’u ofruar punësim dhe jetë të sigurt të gjitha grave në Kosovë. Tani veçse po ofrohet dita kur AKR të dëshmojë vlerat e çmuara të shoqërisë tonë, e bashkë me to të sigurojë edhe mirëqenien dhe jetën e denjë për të gjithë qytetarët e Kosovës” tha ndër të tjerash shefi i shtabit zgjedhor Rrahim Pacolli.

   

   

 • Koordinatori viziton degën e AKR-së në Drenas

  Koordinatori në nivel qendror, Vesel Makolli është takuar me kryetarin e degës në Drenas, Elmi Thaçin. Bashkë me te ishte edhe eksperti i ekonomisë, Ibrahim Rexhepi. Qëllimi i takimit ishte vazhdimi i bashkëpunimit të fuqishëm të degës aq fort të konsoliduar si ajo e Drenasit. Kryesia e Drenasit bashkë me kryetarin e saj shprehën paknaqësitë e shumta që e kanë kapluar komunën e tyre, e që shpresën e mbajnë vetëm në programin e AKR-së.“Populli beson shumë në programin tonë e posaqërisht beson që Behgjet Pacolli do ta nxjerr vendin nga kjo krizë e thellë ekonomike. Jam i bindur që në zgjedhjet e ardhshme lokale ne do ta kemi fjalën kryesore ngase populli beson në neve” tha ndër të tjerash kryetari i degës së Drenasit, Elmi Thaçi.

  Kjo u mirëprit edhe nga koordinatori Vesel Makolli që u shpreh i bindur që kjo gjendje e rëndë që  ka kapluar vendin tonë nuk do të vazhdoj gjatë. “Çdo ditë ne po na bashkohen bashkëmendimtar, gjegjësisht anëtarë të cilët janë të pakënaqur gjerë në maksimum me këtë qeverisje dhe se rrugën për dalje të vendit nga kjo katrahurë e shohin vetëm përmes AKR-es dhe Presidentit Behgjet Pacolli” u shpreh koordinatori Makolli.

   

 • AKR e konsoliduar fuqishëm në tërë Kosovën

  Presidenti i AKR-së Behgjet Pacolli pas ri-zgjedhjes së tij në krye të partisë me sistemin një anëtarë një votë, ka mbajtur takimin e parë me kryetar të degëve në gjithë Kosovën.

  Gjatë këtij takimi u diskutua për aktivitetet e partisë në qender dhe në degë, rreth programit qeverisës dhe pergatitjeve për zgjedhjet e ardhshme lokale në Kosovë.

  AKR mbetet e përkushtuar në fuqizimin e saj në tërë Kosovën si e vetmja parti pa të kaluar kriminale e korruptive, parti e zhvillimit ekonomik e mirëqenies sociale, parti që meriton të udhëheq me Kosovën.

  #AKRShpresë

  akr02 akr01

 • Behgjet Pacolli me 49 mijë vota, rizgjedhet President i partisë

  Pas përfundimit të suksesshëm të procesit të brendshëm zgjedhor për President të partisë, Aleanca Kosova e Re, ka mbajtur sot konferencë për media, me ç’rast është bërë prezantimi i rezultateve përfundimtare të dala nga këto zgjedhje. Kryetari i Komisionit Zgjedhor, Fatmir Matoshi, i ka falënderuar të gjithë personat e përfshirë në këtë proces zgjedhor si dhe të gjithë anëtarët e Komisioneve zgjedhore të AKR-së nëpër degë.  
  Në votimet për President të Aleancës Kosova e Re, gjithsej kanë marrë pjesë 50,028 persona ndërsa për Behgjet Pacollin në krye të AKR-së, kanë votuar 49,411 persona (98.77%). Vota kundër kanë rezultuar 531 (1.06%), ndërsa 86 vota (0.17%) janë shpallur të pavlefshme.

  Numri më i madh i anëtarëve të Aleancës Kosova e Re që kanë dalë në votim është në Prishtinë, Mitrovicë, Gjilan, Ferizaj, Kamenicë, Lipjan, Pejë, Prizren, Gjakovë, etj.

  Rezultatet e zgjedhjeve për President të Aleancës Kosova e Re i paraqiti anëtari i Komisionit Zgjedhor Nasuf Aliu, i cili paraprakisht e falënderoi anëtarësinë e AKR-së, e cila sipas tij ka qenë jashtëzakonisht e përkushtuar për mbarëvajtjen e rregullt të të gjithë procesit.

  Kryetari i Komisionit Zgjedhor Fatmir Matoshi, ka deklaruar para gazetarëve se, pjesëmarrja e madhe e personave të përfshirë në procesin e votimit, ka qenë rezultat i riorganizimit të suksesshëm i cili është bërë brenda AKR-së, duke e përmendur këtu edhe procesin e krijimit të 800 nëndegëve të partisë të cilat shtrihen në tërë territorin e Kosovës. “Numri i madh i pjesëmarrësve në votim është rezultat i punës 1 vjeçare në riorganizimin e partisë. Kemi arritur që të krijojmë 800 nëndegë në tërë Kosovën. Vetëm në strukturat e nëndegëve dhe forumet tjera janë aktiv mbi 20 mijë persona. Ndërsa anëtarësia po rritet fuqishëm çdo ditë”, ka thënë Matoshi.

  Matoshi gjithashtu ka bërë të ditur, se certifikimi formal i rezultatit do të bëhet në Kongresin Qendror të Aleancës Kosova e Re, i cili do të mbahet me datë 24.02.2017.

 • Behgjet Pacolli me 49 mijë vota, rizgjedhet President i partisë


  Pas përfundimit të suksesshëm të procesit të brendshëm zgjedhor për President të partisë, Aleanca Kosova e Re, ka mbajtur sot konferencë për media, me ç’rast është bërë prezantimi i rezultateve përfundimtare të dala nga këto zgjedhje. Kryetari i Komisionit Zgjedhor, Fatmir Matoshi, i ka falënderuar të gjithë personat e përfshirë në këtë proces zgjedhor si dhe të gjithë anëtarët e Komisioneve zgjedhore të AKR-së nëpër degë.  

  Në votimet për President të Aleancës Kosova e Re, gjithsej kanë marrë pjesë 50,028 persona ndërsa për Behgjet Pacollin në krye të AKR-së, kanë votuar 49,411 persona (98.77%). Vota kundër kanë rezultuar 531 (1.06%), ndërsa 86 vota (0.17%) janë shpallur të pavlefshme. 

  Numri më i madh i anëtarëve të Aleancës Kosova e Re që kanë dalë në votim është në Prishtinë, Mitrovicë, Gjilan, Ferizaj, Kamenicë, Lipjan, Pejë, Prizren, Gjakovë, etj.

  Rezultatet e zgjedhjeve për President të Aleancës Kosova e Re i paraqiti anëtari i Komisionit Zgjedhor Nasuf Aliu, i cili paraprakisht e falënderoi anëtarësinë e AKR-së, e cila sipas tij ka qenë jashtëzakonisht e përkushtuar për mbarëvajtjen e rregullt të të gjithë procesit.

  Kryetari i Komisionit Zgjedhor Fatmir Matoshi, ka deklaruar para gazetarëve se, pjesëmarrja e madhe e personave të përfshirë në procesin e votimit, ka qenë rezultat i riorganizimit të suksesshëm i cili është bërë brenda AKR-së, duke e përmendur këtu edhe procesin e krijimit të 800 nëndegëve të partisë të cilat shtrihen në tërë territorin e Kosovës. “Numri i madh i pjesëmarrësve në votim është rezultat i punës 1 vjeçare në riorganizimin e partisë. Kemi arritur që të krijojmë 800 nëndegë në tërë Kosovën. Vetëm në strukturat e nëndegëve dhe forumet tjera janë aktiv mbi 20 mijë persona. Ndërsa anëtarësia po rritet fuqishëm çdo ditë”, ka thënë Matoshi.

  Matoshi gjithashtu ka bërë të ditur, se certifikimi formal i rezultatit do të bëhet në Kongresin Qendror të Aleancës Kosova e Re, i cili do të mbahet me datë 24.02.2017.

 • Pacolli: Derisa fëmijët jetojnë në varfëri të skajshme, politikanët nuk ngurrojnë t’i dyfishojnë mëditjet dhe pagat

  Me një pjesëmarrje masive të grave dhe nën intonimin e himnit nga grupi i korit të femrave, Aleanca Kosova e Re sot ka mbajtur Kuvendin e IV-të Zgjedhor të Forumit të Gruas në nivel qendror, ku të pranishme ishin qindra gra, të cilat kishin ardhur t’i ndjekin punimet e këtij Kuvendi nga afër. Përveç numrit të madh të delegateve të pranishme, Kuvendin me praninë e tij e nderoi edhe Presidenti i Aleancës Kosova e Re, z.Behgjet Pacolli.
  Në fjalën e tij para delegateve, lideri i AKR-së fillimisht i falënderoi ato për pjesëmarrje dhe për punën që e kanë bërë për të ardhur deri tek mbajtja e këtij Kuvendi.

  Duke folur për rëndësinë e rolit të gruas në shoqëri, Presidenti Pacolli, ka deklaruar se Aleanca Kosova e Re, gjithmonë ka lobuar për mbrojtjen dhe avancimin e gruas në shoqërinë kosovare. “Përveç rolit të shenjtë të nënës, motrës dhe gruas si shtyllë e familjes, gruaja kosovare ka kontribuar gjithmonë edhe në shoqëri si dhe në rolet vendimmarrëse që i ka mbajtur. Edhe në Aleancën Kosova e Re roli dhe vendi i gruas ka qenë dhe do të jetë gjithmonë vendimmarës”, ka thënë i pari i AKR-së.

  Pacolli ka vazhduar fjalën e tij duke folur për gjendjen aktuale në Kosovë, të cilën e ka cilësuar si të mjerueshme. Ai ka thënë se shkaktarët e kësaj situate nuk turpërohen që t’i dyfishojnë pagat dhe mëditjet e tyre, derisa fëmijët e Kosovës jetojnë në varfëri të skajshme.

  “Këta njerëz nuk përtojnë që mëditjet e tyre t’i qesin para interesit të përgjithshëm të shoqërisë. Kjo situatë nuk është ajo të cilin qytetari i Kosovës e ka ëndërruar pas çlirimit. Ne para lufte ishim të shtypur dhe të përndjekur, por e kishim shpresën se një ditë kur të jemi të lirë dhe do të rregullohet çdo gjë, por ja që doli e kundërta” u shpreh Pacolli duke shtuar se kjo situatë e mjerueshme u soll nga politikanët që udhëheqën me vendin që nga paslufta.

  Duke thënë se as nëntë vjet pas shpalljes së pavarësisë ky pushtet nuk arriti ta rimëkëmb Kosovën ekonomikisht, numri një i Aleancës Kosova e Re ju ka bërë thirrje qytetarëve që ti bashkohen AKR-së. “Qytetaret tashmë janë vetëdijesuar dhe e kanë kuptuar se me këta njerëz në Kosovë nuk do të ketë ndryshim pozitiv, ndryshimi do të vijë atëherë kur me vendin do të udhëheqin njerëz të punës dhe të vullnetit të mirë, ata që ja duan të mirën qytetarit, e kjo është AKR-ja”, është shprehur ndër të tjera, lideri i Aleancës Kosova e Re.

  Më pas Kuvendi i ka vazhduar punimet ku nga procesi i rregullt zgjedhor, në prani të 320 delegateve, me shumicë votash, kryetare e Forumit të Gruas n Aleancën Kosova e Re u zgjodh Mirlindë Gashi.

  Duke i falënderuar të gjithë të pranishmet si dhe delegatet për besimin e dhënë, kryetarja e sapo zgjedhur ka thënë se me qeverisjen e AKR-së, do të ketë mirëqenie ekonomike, ngritje të nivelit të punësimit të grave, si dhe promovim i së drejtës dhe barazisë në trashëgimi.

  “Qytetarët e Kosovës janë lodhur nga kjo gjendje. Ndryshimi vjen vetëm nëse ne i themi stop këtij degradimi. Një nga prioritetet e AKR-së është sigurimi i vendit të merituar të gruas në shoqëri dhe vendimmarrje.”, ka thënë ndër të tjera Gashi.

  Më pas Kuvendi i ka vazhduar punimet duke zgjedhur edhe kryesinë e Forumit të përbërë prej 15 anëtareve.

 • Isuf Ahmeti zgjedhet Kryetar i degës së AKR-së në Fushë Kosovë

  Dega e Aleancës Kosova e Re në Fushë Kosovë, sot në prani të një numri të madh të përkrahësve të partisë, ka mbajtur Kuvendin Zgjedhor të degës në këtë Komunë.

  Punimet e këtij Kuvendi i hapi koordinatori i degës së AKR-së në Fushë Kosovë, Isuf Ahmeti i cili duke i falënderuar delegatët e pranishëm tha se puna e mirë dhe vizioni i Presidentit Behgjet Pacolli, janë arsyeja kryesore e rritjes së përkrahjes qytetare për Aleancën Kosova e Re.
  Kuvendin me një fjalë rasti e përshëndeti edhe koordinatori i Zgjedhjeve në AKR, Vesel Makolli, i cili tha se Kosova është vend me potencial për të ofruar të mira për të gjithë, por këto të mira sipas Makollit, i shijon vetëm një pjesë e vogël e njerëzve të lidhur me pushtetin. Duke i uruar punë të mbarë Kuvendit, ai tha se vetëm me AKR-në dhe presidentin Behgjet Pacolli, mund të arrihet zhvillimi ekonomik dhe rritja ekonomike.
  Më pas Kuvendi i ka vazhduar punimet, ku nga procesi i rregullt zgjedhor, në prani të 130 delegatëve, me shumicë votash Kryetar i degës së AKR-së në Fushë Kosovë është zgjedhur Isuf Ahmeti.
  Duke i falënderuar delegatët e për besimin e dhënë, Ahmeti tha se në Aleancën Kosova e Re kanë aderuar njerëz të rinj të cilët duan të shohin realizimin e shumë projekteve të planifikuara në programin e AKR-së, gjë që do të bëjë kthesë të madhe në aspektin ekonomik.
  “Me AKR-në dhe presidentin Pacolli do të arrijmë zhvillimin ekonomik të vendit. Ky është synim i arritshëm sepse prioritetet e Aleancës Kosova e Re janë ekonomia dhe punësimi”, ka shtuar ai.
  Më pas Kuvendi ka vazhduar punimet duke zgjedhur kështu edhe strukturat tjera udhëheqëse si dhe Kryesinë e degës.

 • Vazhdon fuqizimi i AKR-së në Klinë!

  Në kuadër të procesit të brendshëm zgjedhor,nën udhëheqjen e koordinatorit Avni Gashi u mbajtë kuvendi zgjedhor i nëndegës
  së fshatit Resnik!
  Nga procesi i rregullt zgjedhor, me shumicë votash Kryetar i kësaj nëndege është zgjedhur Aziz Bajraktari, Nënkryetar: Diturie Bajraktari dhe Gazmend Desku!

  Vazhdojm tutje me kuvendet e reja zgjedhore deri në fitoren e madhe për qytetaret e vendit.

  klina-sot

 • Deklaratë e presidentit të AKR-së z.Behgjet Pacolli

   

   

   

  Me qëllim të qartësimit të pozicionit të AKR-së, karshi zhvillimeve shumë të rëndësishme që kanë të bëjnë me reformat dhe ecurinë demokratike të proceseve në Republikën e Kosovës dhe bashkëjeteses demokratike dhe civilizuese të shumicës dhe komuniteteve në Kosovë, presidenti I AKR-së, lëshon këtë deklaratë:

   

   

   

  1. 1.      Kuvendi, reforma zgjedhore, ndryshimi I kushtetutës;

   

  Nëse Kuvendi I Kosovës duhet të merr qëndrime dinjitoze për një të ardhme civilizuese me perspektivë për të gjithë, është e domosdoshme që që krahas reformës zgjedhore të bëjë edhe ndryshimin e Kushtetutës.

   

  Në këtë pikë, mendimi I AKR-së është që Kuvendi të përshpejtojë proceset dhe të pregatitet për reforma jo vetëm zgjedhore por edhe Kushtetuese.

   

  Këto ndryshime nuk mund të ndodhin nëpër takime të mbyllura por duhet të ndodhin në insititucione e Republikës, parësisht në Kuvendin e Kosovës.

   

  AKR mendon se nuk njihen dhe nuk mund të zbatohen në tërësi dhe drejtë reformat zgjedhore, pa përfshirjen e Kuvendit dhe rrjedhimisht pa vullnetin e sovranit.

   

  Marrëveshja e disa liderëve politikë para tre vjetësh, e pasuar me rezolutën e Kuvendit, mundësoi formimin e komisioneve parlamentare kushtetuese dhe zgjedhore, të cilët kanë investuar kohë dhe para për realizimin e kësaj iniciative (reformën zgjedhore dhe kushtetuese dhe ligjin për presidentin), por e cila në mungesë të vullnetit politik të disa liderëve të partive të mëdha, nuk u realizua.

   

  Për tejkalimin e ngërqit politik, si kusht ka qenë reforma e re zgjedhore, që gjithsesi me vete merrte edhe reformën kushtetuese dhe ligjin e presidentit. Për këtë ekziston edhe një rezolutë e parlamentit e cila nuk duhet të anashkalohet por duhet të jetësohet. AKR insiston në përmbushjen e kësaj rezolute sa më parë.

   

  Sqarojmë opinionin publik se rishikimi I kushtetutës duhet gjithsesi të ndodhë edhe për arsyen se që nga shtatori I vitit të kaluar, Kosova ka një status tjetër, status të shtetit të plotësisht të pavarur që nuk reflektohet në kushtetutën aktuale(nga neni 143 e tutje) Edhe ky fakt tregon se ndryshimet kushtetuese duhet të ndodhin.

   

  Për ndryshimet kushtetuese, është e qartë se janë të nevojshme 2/3 e votave të deputetëve dhe 2/3 e votave të minoritarëve.

   

     

   

  2. Sa I përket vendeve të rezervuara dhe të garantuara(që sot   përmenden në kushtetutën e Kosovës dhe që këto ditë është temë aktuale në opinionin publik;

   

  – Në kushtetutën e tanishme, hasim dy terma për vendet e minoritarëve, që në fakt për shumicën e opinionit janë shumë të paqarta. Këto terme emertohen si opcione TË GARANTUARA dhe të REZERVUARA.

   

  AKR është për njërin prej këtyre dy opcioneve, ose të garantuara ose të rezervuara, sido që të quhen ato në kushtetutën e ardhshme por asesi për të dyjat siq është aktualisht.

   

  Zgjedhjet e ardhshme parlamentare do të ndodhin sipas afatit kushtetues vitin e ardhshëm.

   

  Në zgjedhjet e ardhshme parlamentare, ekzistojnë DY MUNDËSI potenciale të orientimit politik të bashkëqytetarëve serb;

   

  –          Do të varet nga vullneti politik I bashkëqyetarëve të komunitetit serb, se a do të dalin në zgjedhje ose jo. Nëse dalin në zgjedhje dhe fitojnë sigurisht do të kenë deputetë legjitim sipas kushtetutës së Kosovës. Mundësia tjetër e mundshme është se ndoshta ata nuk do të dalin në zgjedhje. Pikërisht edhe ky fakt e detyron Kuvendin e Kosovës, që të marr vendim për ndryshimin dhe plotësimin e kushtetutës duke u garantuar gjithmonë atyre pjesmarrje në parlament sipas opcionit të tanishëm për vendet e rezervuara.

   

  –          Kushtetuta e ndryshuar duhet të jetë shumë e qartë dhe të mos lejojë dykuptimësi të termeve (të rezervuara apo të garantuara).

   

  Vullneti I përfaqësuesve të komunitetit serb të përfaqësuar në parlamentin e Kosovës është I qartë që të vazhdohet edhe më tej, gjë që me Kushtetutën aktuale dhe planin e Ahtisarit, pas mandatit të dytë nuk mund të ndodhë.

   

  Shumica e qytetarëve të Kosovës është deklaruar gjithmonë se e mbështet pjesmarrjen e përfaqësuesve të bashkëqytetarëve serb në parlamentin e Kosovës, por tani me qartësi të plotë, pa keqkuptime dhe pa konfuzione.

   

  AKR është e pajtimit që minoritetet edhe më tutje të kenë 20 vende në parlamentin e Kosovës, por ato duhet definuar si vende të rezervuara por jo edhe plus të garantuara, për arsye se ky fakt po krijon huti, pasoja dhe është diskriminues për shumicën. Në fakt, kjo duhet të rregullohet gjithsesi në mënyrë të qartë dhe të kuptueshme me kushtetutë dhe pa marrë parasysh mundësitë e lartpërmendura, minoriteteve u rezervohen ato 20 vende në parlamentin e Kosovës.

   

   

   

  1. 3.      Përfaqësimi I diasporës me së paku 5 deputetë

   

  AKR mendon se në procesin e ndryshimit të Kushtetutës të krijohen mundësitë edhe për përfaqësimin e diasporës në Kuvendin e Kosovës, me së paku 5 deputetë, prapë ose të rezervuara ose të garantuara por jo me të dy mundësitë.

   

  Në këtë kontekst, do të ishte e mirëseardhur dhe e domosdoshme që numri I deputetëve në parlamentin e Kosovës të rritet nga 120 në më së paku 130 deputetë(120 ekzistues, 5 diaspora dhe minimum 5 të tjerët të hapet mundësi e garimit demokratik të të gjithë qytetarëve të Republikës së Kosovës, pa paragjykim dhe diskriminim, etnik, racor, social ose fetar- në mënyrë që të ju jepet mundësia e barabartë të gjithë atyre që kanë besimin e qytetarëve të fitojnë mandatin e deputetit).

   

  Qëndrimi I AKR është që të respektohen të drejtat dhe liritë e qdo qytetari, pa dallim etnie, qofshin ata minoritarë apo shumicë.

   

  4. Zgjedhja e drejtpërdrejtë e presidentit nga populli

   

  Një prej ndryshimeve të rëndësishme kushtetuese për të cilën Kuvendi I Kosovës me rezolutë është përcaktuar është edhe zgjedhja e presidentit nëpërmjet votës së lirë dhe direkte të qytetarëve.

   

  Në këtë kontekst është e patolerushme, anashkalimi I rezolutës së parlamentit.

   

  AKR do të insistojë që rezoluta e miratuar dhe ndryshimet kushtetuese dhe zgjedhore edhe për presidentin të ndodhin sa më parë.

   

  AKR konsideron se kjo është qasja drejt zgjidhjes më të mirë e shprehjes së vullnetit të qytetarëve. Është absurd dhe de fakto nuk do të duhej asnjëherë të ndodhë që presidenti I ardhshëm të japë dorëheqje nga partia e tij dhe të garojë në postin e presidentit. Është absurd po ashtu fakti që presidenti të zgjidhet nga parlamenti ngase kjo jep mundësi që presidenti në vazhdimësi të jetë objekt i interesave të caktuara partiake siq ka ndodhur në të kaluarën.

   

  5. Pastrimi I listave dhe votimi me kusht

   

  Një prej pikave reformuese të ligjit zgjedhor, duhet të jenë edhe listat e pastërta që definojnë votuesin efektiv.

   

  Është e patolerueshme që në epokën e digjitalizimit, të komunikimit të shpejtë dhe informatikës të ekzistojë ende votimi me kusht.

   

  AKR qartësisht kundër votimit me kusht.

   

  Eleminimi I votës me kusht, kushtëzohet gjithsesi nga pastrami I listës së votuesve. Ne duhet të kemi lista të pastërta të votuesve efektivë dhe jo siq ka ndodhur deri më tani.

   

  AKR insiston që në reformat zgjedhore të përfshiet KQZ-ja dhe shoqëria civile(njerëzit që kanë eksperiencë në këtë lëmi), në mënyrë që reformat të jenë të qarta, të kuptueshme dhe efektive për qdokend. Në fund të fundit, përgjegjësinë për organizimin dhe mbarëvajtjen e procesit të zgjedhjeve e mban KQZ-ja.

   

   

   

    6. Përfshirja e diasporës në zgjedhje

   

  AKR mendon se diasporës së Kosovës, që përbën gati gjysmën e qytetarëve të saj, duhet ti krijohen kushtet për pjesmarrje aktive në zgjedhje. Duke pasur parasysh se diaspora jonë është e shpërndarë në vendet mike të Kosovës,  vende të cilat promovojnë vazhdimisht vlerat demokratike në Kosovës, me siguri do të jeni në funksion të ndihmesës së organizimit dhe votimit të qytetarëve tanë nëpër institucionet e tyre. Në shumicën e këtyre vendeve kemi dhe përfaqësitë tona diplomatike dhe tregtare.

   

   

   

  7. Mandati I deputetit dhe postit ekzekutiv

   

  Praktikat e shteteve me demokraci të lashtë, shtetet skandinave, Gjermania, Franca etj, është asisoj që mandati I fituar I deputetit, nuk mund të merret edhe atëherë kur ai kryen përgjegjësi ekzekutive shtetërore.

   

  Për shkak të respektimit të vullnetit të qytetarit nëpërmjet votës së tij dhe për shkak të efikasitetit të punës eventuale të deputetit në postet ekzekutive(ministrave, zvministrave, kryetarëve të komunave) dhe legjislative, është e nevojshme që mandatin e fituar ta ruaj dhe të ushtrojë poste tjera ekzekutive shtetërore për interesin e shtetit. Kjo do të mundësonte ruajtjen e kualitetit të parlamentit, efikasitetin e punës të ekzekutivit dhe përfaqësimin e drejtpërdrejt të komunave në parlament(nëse ata janë të zgjedhur nga qytetari), që do të thotë respektim I besimit të qytetarit nëpërmjet votës së tij. Është absurde që shumë komuna të Kosovës janë të papërfaqësuara në institucionet qendrore dhe për fatin e tyre vendos dikush tjetër. Në reformën e re, kryetarëve të komunave duhet tu jipet e drejta që të garojnë në zgjedhje dhe në rast se e fitojnë besimin e qytetarëve, ta ushtrojnë edhe mandatin e deputetit. Në dukje të parë kjo mund të krijoj paqartësi, por në fakt është shumë e dobishme dhe e arsyeshme për shkak të efikasitetit, besimit ndaj votës së qytetarëve dhe përfaqësimit të drejtë dhe proporcional të rajoneve të Kosovës. Gjithashtu, kjo është praktikë e vendeve me demokraci të konsoliduar.

   

  Nëse pretendojmë të kemi perspektivë demokratike, shtet të së drejtës dhe barazi të plotë të qytetarëve në Kosovë, zgjedhjet e ardhshme duhet të mbahen pas ndryshimit të kushtetutës dhe reformave zgjedhore që bazohen në kushtetutën e re.

   

  AKR si parti konstruktive do të jetë bashkëpunuese dhe kontribut dhënëse në përfundimin e reformës kushtetuese dhe elektorale si dhe në të gjitha proceset e rëndësishme që kanë të bëjnë me bashkëjetesën politike të shumicës dhe pakicave pa favorizime dhe anashkalime, procese këto që duhet të formojnë bazën kushtetuese.

   

  AKR mendon se është momenti I fundit që të mos improvizohen gjërat dhe të anashkalohen zgjidhjet kushtetuese dhe juridike. Pra AKR është e bindur thellë dhe mendon se tani dhe në të ardhmen gjërat të qartësohen me Kushtetutë.

   

   

   

   

  06_G_pol-Pacolli_garon_per_president

Foto Galeria

Anëtarsohu Online

M F

Antarsohu dhe behu pjesë e ndryshimit

Nga facebook

më lart